Här ger vi tips på sevärdheter och trevliga promenadslingor i närområdet kring Stiftsgården. Under Visit Skellefteå hittar du förslag på trevliga aktiviteter i Skellefteå med omnejd, som Vitbergsbadet, Boda Borg, Bowlingkompaniet, Leos lekland och Lilleputtlandet. Och på Skelleftea.com hittar du vad som är på gång i Skellefteå just nu när det gäller bio, musik, teater mm. Tveka inte att kontakta oss om det är något du undrar över eller om du vill ha tips på trevliga utflyktsmål.

Konstmuseum Annavåningen

Övervåningen i huvudbyggnaden kallas också för Annavåningen och är Stiftsgårdens eget konstmuseum. Här kan du se oljemålningar, akvareller och skisser av konstnären Anna Nordlander (1843-1879).

Landskyrkan

Strax öster om Stiftsgården ligger Skellefteå Landsförsamlings kyrka. Den majestätiska korskyrkan är en av Skellefteås mer berömda sevärdheter som varje år lockar busslaster av besökare.

Kyrkholmen

Nedanför Landskyrkan ligger idylliska Kyrkholmen. Där hittar du ett mycket trevlig sommarkafé med nygräddade våfflor som specialitet.

Bonnstan

Kring Landskyrkan utvecklades en handelsplats. Så småningom skapades den kyrkstad som idag är unik med sina kammare. Vid de stora kyrkhelgerna nyttjades kamrarna av de långväga församlingsborna och läsbarnen bodde här när de gick sin skriftläsning (konfirmation).

Nordanå

Nordanå är ett kulturcentrum för hela bygden och ett vackert parkområde att ströva runt i. Allt började 1924 när första etappen inleddes att snygga upp den plats som under många år varit utlastningsplats för tjärleveranser i bygden, men också marknadsplats och exercisplats.

Cykelutflykt

Hyr cykel hos oss på Stiftsgården och upptäck Skellefteås alla smultronställen på ett enkelt sätt. Boka cykel i samband med att du bokar ditt boende, 0910-72 57 00.

Strandpromenaden

Strandpromenaden är enkel att hitta. Gå bara ner till älven så finns den där, både på norra och södra sidan. Strandpromenaden går dels in mot centrum, en sträcka på knappt 2 km, men också upp till Mobackendammen.

Frälsarkransen – Bönens trädgård

Sist men inte minst ett utflyktmål som kräver bil men som är väl värt ett besök. Alldeles intill kyrkan i Kusmark ett par mil norr om Skellefteå ligger ”Frälsarkransen – Bönens trädgård”. Det är en böne- och meditationsträdgård.