En plats för stillhet och eftertanke

Stiftsgårdens kapell


Ett rum för meditation, bön och gudstjänst

Vårt vackra gårdskapell är en plats för stillhet och eftertanke. Här kan du slå dig ner för en stunds andrum, tända ett ljus i ljusbäraren, be en bön och delta i andakter. Kapellet är öppet för våra gäster alla dagar kl 07-22

Kapellet

I kapellet, som rymmer 70 gäster, kan du ha vigsel och dop. Önskas ett gott fika eller välsmakande middag efter ceremonin så hjälper vi er gärna med det. För bokning av kapellet kontakta oss på info@stiftsgarden.se

För bokning av präst och musiker till ceremonin kontakta din hemförsamling. Det är bra att vara ute i god tid med er bokning för större möjlighet att få det datum ni önskar.

Om Stiftsgårdens kapell

Stiftsgårdens Kapell är ett rum för meditation, bön och gudstjänst. Kapellet invigdes den 22 mars 1997.

I entrén kan man läsa följande: ” Här bor förvisso gud, och här är himmelens port.” 1 mos 28:17

Kapellet ger möjlighet till vila, harmoni, tystnad, meditation och bön. Men det är också ett kapell som öppnar upp för tankar, drömmar och visioner. Bakom den sköna arkitekturen, byggkonstruktioner, värme, ljud, ljus, färgsättning och inredning finns många personers fantasi och kreativitet, som i ett fint samarbete gett ett harmoniskt resultat. Bärande idé har varit att skapa ett kapell för nutid men buret av en rik tradition.

VÄGEN – mittgången. I mittgången är klinkern lagd som en väg vilken anknyter till vår livsvandring. Vägen är korsmärkt. Livet är inte alltid enkelt. Vid sidan av ”vägen” finns bänkar för att vi ska stanna upp, vila, begrunda och hämta kraft.

MITT I VÄGEN – ETT ALTARE, en rastplats där det bjuds färdkost. Tillsammans med korset och vinrankorna i överljusfönstret berättar altaret att här får vi njuta frukterna från den försoning Jesus erbjuder världen.

LJUSBÄRAREN Rund som jorden, ljusen berättar om kyrkans förbön för jorden, dess människor djur och livsförutsättningar och vår förbön för varandra.

IKONMÄLNING Ikonen föreställande Maria, förebedjerskan, är målad av Tomas Åberg

PORTEN Porten – en central bild för hoppet – livet är inte slut när vi tror att det är slut. Det finns en port och den går att öppna. Då öppnar sig nya drömmar, om såväl detta livet och det eviga livet. Drömmen om ett bättre liv. Porten talar också om vikten av att kyrkan är öppen mot människor och om öppenhet för varandra. Det går att öppna upp för varandra. Idé: Lennart Lindgren, Design och formgivning: Nils Arvidsson.

DOPSKÅL, LJUSSTAKAR. KORS, Formgivning & tillverkning: Margareta Holmlund 1997.

DOPFUNT Dopskålen bärs upp av ett fundament som i dess övre del antyder formen av ett skepp. Skeppet för tankarna till Noaks Ark, en urkristen symbol för kyrkan, som på Kristi uppdrag förvaltar frälsningens sakrament, dopet. Idé och formgivning: Lennart Lindgren. Tillverkning: Assar Forssèn 2008.

TRÄDGÅRDEN En integrerad del av kapellet. ”Vägen” fortsätter på andra sidan ut i trädgården. Kanske en bild för trädgården Eden. Livet på andra sidan – himlen som vi gärna vill tänka oss som en underbar trädgård.

Kapellet är öppet för våra gäster 7-22.00. Här kan du sitta en stund i stillhet, tända ett ljus, be en bön eller sjunga ensam eller tillsammans med andra.

Gudstjänst  firas på söndagar  kl. 11.00 i Skellefteå landsförsamlings kyrka som finns 200 m från Stiftsgården.

Stiftsgårdens vackra gårdskapell är en stämningsfull plats för dop. Lagom stort för att samla nära och kära. Kapellet rymmer 70 personer, men känns ombonat även när man bara är närmaste familjen.

Präst och musiker bokar ni hos er hemförsamling. Kontakta oss för bokning av kapell och ev. efterföljande fika eller middag.

Dop är fest!

Dopets välsignelse påminner oss om att vi är sedda och älskade. Guds ansikte är vänt till oss. Vi firar och gläds över att en människa döps. Genom dopet förs vi in i kyrkan och ingår i en större gemenskap: med Kristus, församlingen, och kyrkan i världen.

Själva dopgudstjänsten är en fest där vi alla firar att en ny medlem blir en del av vår gemenskap. Ofta vill man fortsätta med ett kalas efteråt. Detta kan göras på ett enkelt sätt och det finns inget som säger att man måste ha en efterfest. Att bjuda in släkt och vänner för att fira dopet har länge varit en tradition. På Stiftsgården hjälper vi gärna till med dopkalaset, som med fördel kan hållas i salongen. Vid dopkalas reserveras salongen för ert sällskap.

Stiftsgårdens vackra gårdskapell kan bokas för vigslar. Kapellet rymmer 70 personer, men känns ombonat även när man bara är närmaste familjen.
Präst och musiker bokar ni själva hos er hemförsamling. Kontakta oss på info@stiftsgarden.se för information och bokning av kapell och ev efterföljande fika och middag.

Kärlekens gåva

En kyrklig vigsel är en symbolrik gudstjänst. I Guds och alla vittnens närvaro lovar vi varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Vi ber Gud att välsigna vårt äktenskap och hjälpa oss igenom de svårigheter vi kommer att möta i livet. Det är en gudstjänst i glädje och tacksamhet över livets och kärlekens gåva för både brudparet och gästerna.